Kwas metakrzemowy i jego rola w zachowaniu zdrowia i urody!

Im starsi jesteśmy, tym mniej w naszym organizmie krzemu. Ten niedoceniany często pierwiastek jest bardzo wartościowym składnikiem dla zdrowia i urody. Jego katalityczny charakter ma wpływ na metabolizm, dlatego jest cenionym składnikiem w kosmetyce i dermatologii.

Jako utleniacz umożliwia on dostęp tlenu do głębszych warstw skóry i umożliwia regulacje wilgotności powierzchni skóry.  Jest stosowany do leczenia trądziku różowatego, schorzeń skóry, grzybic, łupieżu, kruchości paznokci,  czy wypadania włosów. Krzem oczyszcza skórę z wyprysków ropnych. Szczególnie dobrze działa mycie się wodą krzemową, a przy trądziku młodzieńczym także jej picie.
Podczas badań uczeni opracowali nową klasę organicznych związków krzemu, które pobudzają procesy regeneracji zachodzące w skórze, a biorąc udział w syntezie białek tkanki łącznej, kolagenu i elastyny, ujędrniają skórę i likwidują już utworzone zmarszczki. Przyspiesza procesy przemiany materii w komórkach, regeneruje włókna kolagenowe i elastynowe. Wodę uznaje się za krzemową jeżeli zawiera ona ponad 70 mg/l kwasu metakrzemowego.
Niedobór krzemu i jego konsekwencje!

Niedobór krzemu prowadzi do rozmiękania kości, chorób oczu, paznokci, skóry, zębów i włosów. Dochodzi do przyspieszonego zużywania się chrząstek stawowych, oraz zapaleń skóry. Niedobór krzemu sprzyja również powstawaniu kamieni na wątrobie i nerkach. Pojawiają się również problemy naczyniowe oraz dysbakterioza.

O niedobór krzemu nie trzeba się wyjątkowo starać.  Wystarczy jedynie spożywać mało błonnika i pić niewiele wody mineralnej. Niemały wpływ ma również namiar aluminium wywołany przygotowywaniem jedzenia w aluminiowych naczyniach. Na niedobór krzemu są narażone dzieci podczas intensywnego wzrostu oraz osoby ciężko pracujące fizycznie.
Niedobór krzemu jest związany z nadmiernym pożyciem antagonistów krzemu, czyli magnezu, potasu, chromu, witamin B2, B5 i B6, tłuszczy nasyconych i kwasów tłuszczowych trans. Większe spożywanie kwasu tłuszczowego omega-6 wpływa na zwiększenie zawartości krzemu w organizmie). Naturalnymi źródłami krzemu są warzywa i bogate w ten pierwiastek wody mineralne.

Wody krzemowe (zawierające kwas metakrzemowy) występują na terenie Polski w Cieplicach Śląskich oraz niektórych źródłach w Krynicy Zdroju. Wody krzemowe wykorzystywane są w basenach termalnych w Termach Cieplickich – czytaj więcej!

A. Będkowska
Źródło: pgi.gov.pl
perma-guard.com