Jod i jego rola w organizmie!
jod

Fot. Wolne Media

Jod jest jednym z ważniejszych pierwiastków, którego odpowiednia ilość w organizmie jest niezbędna do prawidłowego rozwoju.  Jest głównym elementem, potrzebnym do biosyntezy hormonów tarczycy takich jak troksyna i trójjodotyronina. Biorą one udział z przemianie materii oraz współodpowiedzialne są za krwiobieg.

 

Niedobór jodu i jego skutki!

Dlatego podczas niedoboru hormonów tarczycy organizm pracuje jak w zwolnionym tempie.  Czujemy się ciągle zmęczeni, senni, drażliwi. Nie możemy się skupić, skoncentrować, a pomimo braku apetytu przybieramy na wadze.  Nawet jeśli jest ciepło, odczuwamy zimno. Bolą nas stawy i mięśnie, wypadają włosy, łamią się i matowieją. Nasza cera jest blada, chropowata. Mamy obniżone tętno serca.

jod

Fot. Spirulina.pl

Niedobór jodu może mieć bardzo poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Odnotowano wzmożony odsetek poronień, a także narodzin dzieci z niedorozwojem umysłowym, zezem oraz niedoczynnością tarczycy. Bardzo charakterystycznym objawem niedoboru jodu jest zgrubnie na szyi zwane wolem oraz wytrzeszcz oczu.  Pojawia się już w okresie noworodkowym oraz u małych dzieci. U starszych dzieci może prowadzić do upośledzenia rozwoju umysłowego i fizycznego. U dorosłych może powodować wola, niedoczynność tarczycy, endemiczne opóźnienia umysłowe, zmniejszenie płodności.

Jak zapewnić sobie odpowiednia ilość jodu?

Jak postępować, by nie doprowadzić do niedoboru jodu?
Powszechnie wiadomo, że jod jest składnikiem soli, lecz niestety nadmiar soli w organizmie jest szkodliwy. Dlatego też doskonałą alternatywą dla soli jest woda pitna, ale taka o niskim  stężeniu jonów wapniowych, gdyż wapń zmniejsza wchłanianie jodu.jod
Osoby o obniżonej zawartości jodu powinny unikać spożywania kapusty, kalafiorów, brukselki, soi, orzeszków ziemnych, rzepy, brukwi czy gorczycy. Na rynku dostępne są wody zdrojowe (lecznicze) zawierające różne ilości jodu takie jak: Celestynka, Szczawianiczanka, Kujawianka, Wysowianka, Krystynka, Perlą Bałtyku, Buskowianka, Krakowianka, Jan, Zuber czy Wolinianka.

Ponieważ oprócz jodu zawierają one różne inne substancje ich smak lub zapach może nie każdemu odpowiadać, ponadto nie są one powszechnie dostępne w sklepach. Oprócz wody, naturalnymi  źródłami jodu są przede wszystkim ryby morskie i owoce morza. Najlepiej spożywane na surowo lub po bardzo krótkotrwałej obróbce termicznej. Za wodę jodkową uznaje się wodę o zawartości jonu jodkowego w ilości ponad 1mg/l.

Termalne wody solankowe zawierające m.in.  jod, brom, chlorek sodu, związki wapnia, magnezu, żelaza i inne mikroelementy występują w Polsce m. in w Ciechocinku.  W Rabce Zdrój występują solanki jodowo-bromowe.

Źródło: 
www.wodadlazdrowia.pl
earthnewworld.com

 

Termalni.pl polecają Termy Uniejów!